Każdy chyba z nas zna bardzo dobrze smak cienkiego, białego chlebka, którym dzielimy się podczas kolacji wigilijnej. Takie opłatki od dawna się stały symbolem świątecznych życzeń, nie tylko w naszym kraju, lecz również i wielu sąsiednich. Chleb ma w religii chrześcijańskiej duże znaczenie, oznacza bowiem przebaczenie, pojednanie i chęć wspólnego bycia.
Przed laty opłatki na święta wypiekano jedynie przy klasztorach i kościołach, obecnie produkcja opłatków realizowana jest przez wyspecjalizowanych producentów. Największe jej natężenie przypada na czas między wrześniem a grudniem, ponieważ to właśnie na Wigilię w każdym domu opłatki się pojawiają.
Robi się je jedynie z dwóch składników, czyli mąki oraz wody. Po ich dokładnym zmieszaniu powstałą masę wytłacza się na cieniutkie płaty, a potem wypala w piecu i przycina na niewielkie kawałki. Niejednokrotnie przy prasowaniu wykorzystuje się specjalne matryce, wytłaczające religijne albo świeckie motywy.
+Tekst Sponsorowany+